Merkezi Isıtma Sistemi

Ana sayfa > Hizmetler > Merkezi Isıtma Sistemi

Merkezi Isıtma Sistemi
Merkezi Sisteminde Bina yalıtımının Önemi Nedir?

Merkezi ısıtma bir kaynaktan alınan sıcaklık enerjisinin binanın her kısmına eşit bir halde dağıtılmasını elde eden bir sistemdir. Bina içindeki bağımsız bölümler de bu sayede ısınabilir. Merkezden borular vesilesiyle alınan sıcak su ve buhar, ısıtılması amaçlanan alanlara yönlendirilmektedir.

Merkezi ısıtma sistemi Türkiye’de halen çok yaygın bir ısıtma biçimidir. Popülerlik ve kullanım sıklığı açısından yerini kombilere kaybetmiş olsa da halen pek çok avantajı sayesinde sıklıkla tercih edilmeye devam edilmektedir. Bu nedenledir ki halen gündemde olan sorulardan biridir.

Merkezi Isıtmada Yalıtımın Önemi Nedir ?

Merkezi ısıtma sisteminde en önemli noktalardan biri de ısı yalıtımıdır. Merkezi sistemde bina yalıtımının önemi nedir ? Sorusu yalıtımı düşünenlerin sıklıkla sorduğu bir sorudur. Merkezi sistemde bina yalıtımının en önemli avantajı ısı kaybını önlemesiyle çok daha düşük ısılarda yani çok daha az kömür kullanımıyla daha çok ısınacak olmanız. Bu da sizin ekonominize çok büyük katkı sağlayacaktır.

Merkezi Isıtma Sistemi Nedir ?

Isıtmada merkezi sistem, bir merkezden elde edilmiş sıcaklık enerjisinin binalara dağıtılmasını içerir. Bu sayede tek bir taraftan birbirinden bağımsız olan birkaç bölüm ısınabilmektedir. Merkezi ısıtma sistemi kullanılmakta olan dairelerde kombi veya soba bulunmamaktadır. Bunun yerine kömür veya doğalgaz kullanılarak kazan ile açığa çıkan sıcaklık enerjisi boru ve petekler ile dairelere paylaştırılır. Bununla birlikte merkezi ısıtma sistemi su için de aynı koşullar geçerlidir. Bir merkez üstünden elde edilmiş sıcak su tekrar döşem aracılığı ile bütün dairelere dağıtılmaktadır.

Merkezi ısıtma sistemi nedir? Sorusuna verilecek en basit cevap tüm dairelerin eşit şekilde ısınabildiği sistem denilebilir. Bundan ötürü binanın bütün dairelerinde aynı sıcaklığa sahip olmak kaçınılmazdır hele de bina içinde ve dışında yapılanmış olan ısı yalıtım sistemi var ise çok daha başarılı sonuçlar elde edilecektir. Yani temel mantık şudur binanın her bir noktasına bir merkezden yayılan borular sayesinde sıcak suyun aktarılmasıdır. Merkezi sistemin çalışma prensibi çok basittir. Ana mantık kazandaki enerjinin dairelerde bulunan radyatörlere sıcak suyu aktarması ve dolaysıyla da bu ısının eve yayılması şeklinde olmaktadır. Fazladan işleme ihtiyaç duyulmaması da evlerin ısınması açısından büyük kolaylık ve rahatlıktır. Tüm bunların yanı sıra büyük bir su tasarrufunda bulunulması da ayrıca keyiflidir. Sistem içerisinde ki devamlı akış döngüsü sayesinde boru ve kazan içerisindeki su ısınarak sürekli dolaşmaktadır. Bu müthiş bir tasarruf sağlamaktadır. Merkezi ısıtma sistemi sadece kömür ile değil doğalgaz ile de çalışabilmektedir.

Merkezi Sistemde Bina Yalıtımın Önemi

Merkezi sistemde bina yalıtımının önemi nedir? İster kombi ister merkezi sistem seçimi yapmış olun bina yalıtımı yaptırmak her iki seçenek içinde büyük avantajlar sağlamaktadır. Özellikle fatura dönemi geldiğinde canımızı sıkan unsurdan önemli ölçüde kurtulmak açısından bina yalıtımına önem vermeliyiz. Özellikle merkezi sistemi hiç kurdurmadıysak öncelikle yapacağımız iş bina yalıtımı olmalıdır. Peki, ısı yalıtımı yaptırmanın faydaları nelerdir;

• Yaşam Konforu sağlar

• Yüksek oranda enerji tasarrufu yapmanızı sağlar

• Zararlı madde emisyonu sağlayarak sağlıklı bir çevre sunar

• Yapılarda fatura kullanım bedellerinde tasarruf sağlatır

• Soğuk iklim şartlarında tesisattaki suyun donmasını engeller

• Toplam enerji tüketimini azaltarak ülke ekonomisine katkıda bulunur.

Sık yağış alan nemli ve kışları soğuk geçen yaşam alanlarında yaşıyorsanız Bina yalıtımını mutlaka yaptırmalısınız. Yeni yapılmış olan binaların pek çoğu yalıtım yapılmış şekilde satılmaktadır. Lakin her yalıtım kaliteli ve uygun yalıtım sayılmamaktadır. Yalıtımın standartlarına uygun yapılıp yapılmadığına dikkat etmekte fayda vardır. Isı yalıtımının amacı binayı olumsuz iklim koşullarından yeteri kadar korumaktır. İnsanların yaşadıkları ortamlardaki ısı yayılma miktarının sebebi bina yapı malzemelerinin ısı yayma özelliklerine bağlıdır. Isı yalıtımı uygulanarak binaların ısı yayma kabiliyetleri belli bir düzene sokulmaktadır.

 Isı yalıtımı yapılmayan binalar düşünüldüğünde, ısıtılmayan hacimler üzerindeki döşemelerde, dış kaplama duvarlarında, pencere kenarlarında, merdiven boşluklarında, tavanlarda, zemine oturan döşemelerde ve açık geçitler üzerindeki döşemelerde ısı kaybedilmekte olduğu fark edilmektedir. Ve bu sebepler ile binanın iklimlendirilmesi için harcanan enerji tüketiminde mutlak bir artış olduğu görülmektedir.

Merkezi Sistemi Nasıl Çalışır?

Merkezi ısıtma sisteminin çalışma prensibi, apartman dairesi içerisindeki tüm dairelerin radyatörlerine tek merkezden sıcak su verilerek evi ısıtmaktır. Merkezi ısıtma ile dairelerinizde fazladan herhangi bir iş yapmanız gerek kalmaz: tek merkezden tüm daireler aynı şekilde ısıtılmaktadır. Kazan ve aktif akışkan yönetimi boru hattı, en verimli şekilde ısıtmaya izin verir. Isıtılmış su kazandaki sirkülasyon ile basınç borularında sürekli dolaşır. Bu sirkülasyon sayesinde tüm evlerde ısı dolaşımı sağlanmış olur

Merkezi Sistemin Olumlu ve Olumsuz Tarafları?

Merkezi sistemin olumlu ve olumsuz tarafları incelenecek olursa ;

• Merkezi sistemin ısınmanın görünümü açısından çok avantajlı olduğu ortaya çıktı. Ancak bu, düzenlemeye özel dikkat gerektirir. Neredeyse uygunsuz hükümler nedeniyle, merkezisistem kullanıcıları tamamen önceden ısıtılmamaktadır. Bu, aynı faturayı ödeseler bile herkesin aynı ısıtmadan yararlanamayacağı anlamına gelir.

• Bu, tüm dairelerin gelen faturayı veya kömürü birlikte ödemesi zorunlu halde gerektiği anlamına gelir. Ancak bu zoraki durum bazen daireyi kullanmayan ya da evi olmayan maliklerin faturalarını ödemeye devam ettikleri için olumsuz geri dönüşler verebilmektedir. Bu bakımdan çok evde olmayanlar veya soğuk aylarda evde olmayanlar için merkezi ısıtma olumsuz olabilir.

• Merkezi ısıtma sisteminde bir arıza olması durumunda tüm dairelerdeki ısı akışı kesilir. Bu durum çok çeşitli sorunlara neden olur ve özellikle soğuk havalarda olumsuz durumlara yol açabilir. Bununla birlikte yeni merkezi sistem konfigürasyonu, herhangi bir dairede ısı kaybını önlemek için gerekli mühendislik fırsatlarını sağlar. Bu bakımdan merkezi ısıtma sistemini eskisine göre güncellemekte fayda olacaktır.

• Sitelerde merkezi ısıtma sistemleri farklı sorunlara neden olabilmektedir. Bu problemlerin en önceliklileri ise her bir dairenin eşit sayıda petek sayısı kullanmamasıdır. Böylesi durumlarda yönetmeliğin maddelerine sıkı sıkıya bağlı hareket etmekte fayda vardır.

Merkezi Isıtmada Önemli Olan Hususlar?

Temizlik ve bakım özellikle önemlidir. Öte yandan kireçlenme, kirlilik ve diğer faktörlerden kaçınmak için içeride dolaşan su sıklıkla değişilmelidir. Basınç testinin yapılması da önem arz etmektedir. Bakımlarda uzun süren süreçler kısmen mağduriyetler doğurabilir. Kombi gibi bireysel bir ürün olmadığı için oluşacak sorunlar tüm bina sakinlerini etkileyecektir. Bu yüzden bakımları düzenli olarak yapılan merkezi ısıtma uzun yıllar sorunsuz olarak kullanılacaktır.

Merkezi Sisteme Nasıl Geçilir?

Merkezi sisteme geçiş için site veya apartman yöneticisi veya yapacak kişinin öncelikle söz konusu site ve apartman sakinlerinin salt çoğunluğunu oluşturması gerekmektedir. Daha sonra (kullanılıyorsa) doğalgaz şirketine gitmeniz ve müdür tarafından imzalanmış beyan ve bir fatura ile birlikte abonelik açtırılmalıdır.

Merkezi sisteme bağlantı kurulmadan önce firmanın sertifikalı mühendisleri binada gerekli ölçüm ve muayeneleri yapacak. Özellikle tüm dairelerde ve radyatörlerde kazan ve sıcak su boruları için kullanılan ekipmanlar hesaplanır ve planlanır. Gerekli basınç, sızıntı ve güvenlik kontrollerinden sonra inşaata başlanır. Tüm bu görevler binanın büyüklüğüne göre zaman çerçevesinde değişiklik gösterebilir. Ancak hızlı ve güvenilir şekilde yapılmasına özen gösterilir. Daha sonra gerekli kontroller onaylandıktan sonra merkezi sistem çalışmaya başlar.

Merkezi Isıtma Sistemi Nedir?

Fatura Nasıl Hesaplanır, Avantajları Nelerdir

Merkezi ısıtma sistemi dünya genelinde görüldüğü gibi Türkiye’de de yaygın bir şekilde tercih edilen bir ısınma şeklidir. Her ne kadar günümüzdeki ağırlıklı yönelim kombilere olsa da kombilerin yaygınlaşmadığı zamanlarda merkezi ısıtma kullanılmış ve bugün de farklı avantajları sayesinde tercih edilmektedir. Fakat merkezi ısıtma nedir tarzı sorular günümüzde de varlığını korumaktadır.

Merkezi Sistem Kullanımı Ne Sağlar?

Merkezi sistem avantajları ve dezavantajları olarak şunlar söylenebilir;

    • Merkezi sistemler görünürde ısınma yönünden oldukça avantajlı görünmektedirler. Fakat bunun için tamamen yönetmeliğe göre hareket edilmesi gerekmektedir. Çoğu zaman ise yönetmeliğe uygun yapılmadığı için merkezi sistem kullananlarda tam olarak ısınma gerçekleşmemektedir. Bu durum ise aynı faturanın ödenmesine rağmen herkesin eşit şekilde ısınma alamaması sorununa sebebiyet vermektedir.

    • Merkezi ısıtma fatura paylaşımı konusunda olumludur, yani gelen fatura ya da kömür masrafının tüm dairelerinin ortak şekilde ödemesi gerekir. Fakat bu durum bazı zamanlarda olumsuzluğa neden olabilmektedir çünkü dairelerini kullanmayan ya da evde bulunmayan ev sahipleri de yine fatura ödeyebilmektedir. Bu bakımdan merkezi ısıtma, çok fazla evde bulunmayan ya da soğuk havalarda evlerinde olmayanlar için olumsuz olabilmektedir.

    • Merkezi sistem ısıtma sıkıntıları yaşandığında tüm daireler için ısı akışına son verilmektedir. Bu durum ise çeşitli sıkıntıları önümüze getirir ve özellikle soğuk havalarda olumsuz sonuçlar yaratabilir. Ancak yeni merkezi sistem yapılandırmalarında tüm dairelerin ısılarının kaybolmaması için gerekli teknolojik imkânlar verilmektedir. Önceki sistem merkezi ısıtma sistemlerinin bu yönden yenilenmesinde yarar vardır.

    • Sitelerde merkezi ısıtma yönetmeliği farklı sorunlar önümüze serebilmektedir. Bu sıkıntıların başında ise her dairenin eşit biçimde ısınmaması veya çok petek kullanımından olmaktadır. Bu gibi durumlar için yönetmeliğe tam olarak uyulması oldukça önem sağlamaktadır.

Merkezi Sistem Nasıl Hesaplanır?

Merkezi sistem ısıtma fatura hesaplama için toplam yapılan tüketim ve binanın tüm alanı baz alınarak aylık dönem içi fatura bedeli elde edilmektedir. Eğer binada doğalgaz bulunuyorsa şu örnek hesaplama yapılabilir;

    • 8 daireli bir binanın merkezi ısıtma giderini hesaplamak için aylık toplam tüketim 10.884,00 kWh ve binanın toplam alanı 610,00 metrekare ise bu durumda bölünme sonunda aylık dönem için fatura ücreti 889,7 TL olmaktadır. Bu yöntem ile merkezi ısıtma sistemi aylık fatura hesaplama olabilmektedir.

    • Kömür kullanan sistemlerde ise kullanılacak toplam kömür miktarının fiyatlandırması daire sayısına bölünerek hesaplanmaktadır.

Merkezi Sisteme Nasıl Geçilir?

Merkezi sisteme geçiş için ilk olarak sitenin ya da apartmanın yöneticileri ya da bu göreve bakan kişileri bu konuda site veya apartman bireyleri arasında salt çoğunluğu oluşturmak zorundadırlar. Sonrasında ise karar defteri için yöneticinin imza beyannamesi ve bir fatura ile doğalgaz (kullanılacaksa) firmaya giderek abonelik oluşturmaları gerekmektedir.

Merkezi sistem bağlantısı kurulmadan önce ise yetkili firmanın mühendisleri binada gerekli metrajı ve incelemeleri oluştururlar. Özellikle kazan için kullanılacak ekipman ve bütün dairelere iletilecek sıcak su boruları ile radyatörlerin hesaplamaları ve projelendirme aşaması ele alınır. Olması gereken basınç, kaçak ve güvenlik kontrolleri sonrasında inşa sürecine geçilir. Tüm bu eylemler binaların boyutuna göre zaman açısından farklılık gösterebilmektedir fakat en az sürelerde hızlı bir şekilde sona erdirilir. Daha sonra yapılaması gereken deneme kontrollerinin ardından merkezi sistem kullanılmaya başlanacaktır. Merkezi sistem doğalgaz olan bölgelerde, öncelikli olarak doğalgaz bağlantılı olacak biçimde kurulum oluşturulmaktadır.


Merkezi Isıtma Merkezi Isıtma Sistemi Merkezi Isıtma Nedir Merkezi Isıtma Yönetmeliği Merkezi Isıtma Ne Zaman Yanar Merkezi Isıtma Nasıl Açılır Merkezi Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır