Yerden Isıtma Döşeme Maliyeti ve Yerden Isıtma Boru Metrajı Hesaplama

YERDEN ISITMA DÖŞEME MALİYETİ

Evinize yapacağınız en iyi yatırımlardan birisi hiç şüphesiz ısı ve ses yalıtımlarıdır. Zemin ısıtma sistemleri kurmadan önce ön hazırlık yaparak ısının en iyi şekilde eve yayılmasını kolaylaştırabilirsiniz. İyi yalıtılmış bir zeminle %30 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Yerden ısıtma boruları ıslak ve kuru zeminlerde iki farklı şekilde kurulabilir. Kuru zeminlerde parke ile boruların arasında boşluk bırakılıp maliyet azaltılabilir.

Yerden ısıtma boruları çapları 2.5 cm’i geçmez. Yerden ısıtma şap kalınlığı maliyeti düşüktür. Sadece 4 cm’lik bir şap kalınlığı zemini örtmeye yeter. Diğer yandan yüzeyde ki halı, parke, fayans gibi malzemelerin fazla ısıya maruz kalmaması için maksimum 7 cm’e kadar şap uygulanabilir.

Tabandan itibaren zemin katmanları şöyle sıralanabilir. Betonun üzerine gelecek en az 50 mm kalınlıkta köpük ısı yalıtım levhası. 100 mm olması önerilir ancak kapı yüksekliği dikkate alındığında 50 mm de kullanılabilir.

Boruların üzerine gelecek betonun yoğunluğu önemlidir. Yoğun bir beton daha fazla ısıyı tutar ve buda ısının korunması için önemlidir. İnce bir katman borulara binen yükle ezilmelerine neden olabilir kalın bir şap katmanı ısıyı engeller ısıtma başarısız olur.

Yerden Isıtma Boru Metrajı Hesaplama

Yerden ısıtma boruları belli sıklıkta aralıklarla döşenir. Genel olarak ısıtma ihtiyacınıza göre kullanacağınız boru metrajı değişiklik gösterir. İsterseniz 15 cm aralıklarla veya 10 cm aralıklarla döşeyebilirsiniz. 20 cm ideal bir ölçü olarak kabul edilebilir. Buna göre toplayıcınızdan odanıza kadar olan mesafeye ek olarak odanızın alanını hesaplamanız gerekir. Örnek olarak:

Toplayıcıdan odaya mesafe 5 metre

Odanın alanı 30 metrekare

Adım sıklığı 0,20 m

Dönüşlerde oluşturmak için kullanılacak yedek tüp: 1,1

Formül: 30 / 0.20 x 1.1 + (5 x 2) = 175 metre

Alternatif Hesaplama:   1 m2 ' ye düşen ortalama boru metrajı 7 metre olarak hesaplayabilirsiniz . 30 m2 oda için yaklaşık 210 metre boru yeterli olacaktır . Yerden ısıtma borusunun kollekörden çıkış ve dönüşü arasında ideal metraj 80 metre olmalıdır. Maksimum 100 metreyi aşmamalıdır . Kollektörde reglaj ayarı ile ısıtma regüle edilir yani dengelenir .