Yerden Isıtma Sistemlerinin Çeşitleri

Yerden Isıtma Sistemlerinin Çeşitleri

İki çeşit yerden ısıtma sistemi vardır: Elektrikli yerden ısıtma sistemi ve sulu yerden ısıtma sistemi. Çalışma prensibi açısından farkları olsa da iki çeşit sistem de aynı performansı size verecektir. İkisi de yüksek memnuniyeti hedefleyerek çalışırlar.

İki Çeşit Arasında Başka Fark Var mıdır? Hangisi Tercih Edilmelidir?

Sulu yerden ısıtma sistemi farklı besleyiciler ile zorlanmadan takım halinde çalışabiliyorken, elektrikli yerden ısıtma sistemi sadece elektrik enerjisi ile çalışır. Farklı besleyiciler arasında Güneş enerjisi, jeotermal enerji, klasik su ısıtıcıları, doğalgaz ya da katı yakıt da vardır. Özellikle coğrafi şartlar bakımından ülkemizde oldukça elverişli bir kombin olan Güneş enerjisi ve sulu yerden ısıtma ikilisi, ekonomik olarak da yüzünüzü güldürecektir. Sulu yerden ısıtma sistemlerinde suyun aşırı ısınmasına gerek kalmadan, devir daim mantığıyla çalışması da ayrıca pozitif yönleri arasındadır. İki yerden ısıtma çeşidinin en büyük farklarından biri de elektrikli yerden ısıtma sisteminin inşaatı bitmiş mekanlara da uygulanabiliyor olması iken, sulu yerden ısıtma sisteminin sadece kaba inşaatı bitmiş, henüz zemin için bir işlem yapılmamış yapılarda döşenebiliyor olmasıdır. Bu farkın sebebi, sulu yerden ısıtma sistemlerinde kullanılan boruların çapından kaynaklanmaktadır. Sulu yerden ısıtma için temel sayılan bu boruların çapı 14 – 20 mm arasında değişebilir. Bunun yanında elektrikli yerden ısıtma sistemi zeminde daha az kalınlık oluşturarak kurulabilir; ısıtma için gerekli kablolar 5 – 7 mm arasında olup, zemin döşemesine başlanmış yapılar için de uygundur. Bol girdi çıktı barındıran alanlarda da elektrikli yerden ısıtma sistemi döşeme açısından oldukça kolaylık sağlar. Sulu yerden ısıtma sistemi daha çok büyük alanlarda kullanılır. İş yerleri, alışveriş merkezleri, fabrikalar bunlara örnek oluşturabilir. Konut gibi alanların daha dar ve parçalı olduğu yerlerde ise elektrikli yerden ısıtma sistemi tercih edilir. Alan ve kullanım süresi (yakılan süre) gözetilerek tercih edilmesinin sebebi: sulu yerden ısıtma sistemleri geç ısınıp, geç soğurken; elektrikli ısıtma sisteminin hızlı ısınması ve hızlı soğuması farkından kaynaklıdır. Eğer o alan sürekli kullanılmıyorsa elektrikli yerden ısıtma sistemini tercih etmek daha mantıklı olacaktır. Tabi ki sadece alan ve kullanım süresi faktörlerini gözeterek seçim yapmak sağlıklı değildir. Çeşitli hesaplamalar, beklentileriniz, coğrafi sebepler de işin içine sokularak profesyonel personellerimiz tarafından önerilen seçim en doğrusu olacaktır. İki ısıtma çeşidi de estetik kaygıyı doyurur niteliktedir, etrafta dolanan borular hantal radyatörlerin aksine; tamamı size ait, mekanınızı dekore ederken ‘’Aman ısıtıcının önü kapanmasın!’’ endişesinden uzak, kayıp yaşanmayan alanların tadını çıkarın.

Şimdi ekonomik, estetik ve çevresel sorunlara çözüm önerisi sunan yerden ısıtma sisteminin bu harika özelliklerini bir kenara bırakıp hayal edin. İş çıkışı bastıran sağanak yağmur, sizi yine kemiklerinize kadar üşütmüş, eve varmak için can atıyorsunuz. Sıcak çayınızı yudumlarken içinizdeki buzların yavaş yavaş eridiğini düşlerken yol bitiveriyor. Evinize geldiniz, adımızı atmanızla beraber yuvanızın manevi sıcaklığını fiziksel olarak ayaklarınızda da hissedeceksiniz. Bu deneyim hiç de uzak değil. Hemen bizimle iletişime geçebilir, yaşam standartlarınızı bir kat daha artırabilirsiniz.