Bir yerden ısıtma sistemi kurmayı düşünüyorsanız, öncelikle hangi tür yerden ısıtmanın ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu kontrol etmek için araştırma yapmanız çok önemlidir. Bu kılavuzda size yerden ısıtma sistemleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyoruz: nasıl çalıştıkları, elektrikli veya sulu yerden ısıtma, ilgili maliyetler, kurulum ve yerden ısıtma sistemi satın almadan önce göz önünde bulundurmanız gerekenler.
Yerden ısıtma, evinizin veya işyerinizin zeminine döşenen borular aracılığıyla ısı dağıtan bir ısıtma sistemidir. Bu sistem, evinizin tüm alanını eşit şekilde ısıtarak konforlu ve tasarruflu bir ısıtma sağlar.
Yerden ısıtmanın başlıca avantajları şunlardır:
Yerden ısıtma sistemleri, sulu ve elektrikli olmak üzere iki farklı şekilde çalışır. Su bazlı yerden ısıtma sistemleri, bir kazanda ısıtılan suyu borular aracılığıyla zemine dağıtır. Elektrik bazlı yerden ısıtma sistemleri ise, elektrikli rezistanslar aracılığıyla ısı üretir.
Yerden ısıtma sistemleri, yeni inşaatlarda olduğu kadar, mevcut binalarda da uygulanabilir. Yeni inşaatlarda, yerden ısıtma sistemi için zemin döşemesi yapılmadan önce borular döşenir. Mevcut binalarda ise, mevcut zemin döşemesi sökülerek borular döşenir ve ardından yeni bir zemin döşemesi yapılır.
Yerden ısıtma sistemleri, konforlu ve tasarruflu bir ısıtma çözümüdür. Bu sistemler, yeni inşaatlarda olduğu kadar, mevcut binalarda da uygulanabilir.
Yerden Isıtma Sistemleri
Günümüzde yerden ısıtma sistemlerinin popülaritesinin her geçen gün arttığı görülmektedir. Ülkemizde uygulanan yerden ısıtma sistemleri diğer ısıtma sistemlerine göre daha yüksek verimli ve konforlu yöntem olması nedeniyle tercih edilmektedir. Alternatif ısıtma sistemlerine göre daha maliyetli olmasına rağmen, geri dönüşüm amortisman süresi açısından daha ekonomiktir.
Çağımızın en modern ısınma sistemi olan yerden ısıtma sistemleri artık tüm Türkiye'de tercih edilmektedir. Villa, daire, ofisler, rezidanslar, işyerleri, ibadet yerleri ve diğer mekanlarda uygulanabilmesi en büyük avantajları arasında yer almaktadır. Radyatör gibi yer kaplamaması ve homojen bir şekilde ortamı ısıtması ve en önemlisi enerji verimliliğinden dolayı sağladığı tasarruf nedeniyle diğer ısıtma sistemlerine göre tercih sebebidir. Hak Enerji olarak yerden ısıtma sistemleri içerisinden sulu yerden ısıtma hizmetini makine mühendislerimiz tarafından projelendirip uygulamakta ve Türkiye'nin her yerine malzeme satışını yapmaktayız.
Sulu Yerden Isıtma Sistemi Nedir?
Sulu yerden ısıtma sistemi günümüzün kaliteli yalıtımlı, enerji tasarrufu olan, yüksek verimli yeni yapılan yapılar için çok verimli ve ekonomik ısıtma sistemidir. İlk çağlardan beri yerden ısıtma sistemi aynı mantıkla kullanılarak binaların ve hamamların ısınmasında kullanılmıştır. Son teknolojiye göre geliştirilen yerden ısıtma boruları içerisinden geçen sıcak su ile Sulu yerden ısıtma sistemi adını almıştır. Sulu yerden ısıtma, yerden ısıtma sistemlerinin en çok tercih edilenidir.
Bu özel olarak geliştirilen ısıtma teknolojisi günümüzde konutlarda, otellerde, villalarda, ofislerde ve kurumsal mekanlarda kullanılmaktadır. Uygulama aşamasında zemine yerden ısıtma straforları döşenmektedir. Yerden ısıtma straforları yere sabitlendikten sonra üzerine içerisinden sıcak su geçen oksijen bariyerli yerden ısıtma boruları döşenir. Yerden ısıtma boruları projede montaj yapılacağı yeri tasarlanmış yerden ısıtma kolektörlerine montaj yapılır sonrasın yerden ısıtma borularının toplandığı kollektör, PPRC boru ile kombi, kazan veya ısı üretici cihaza bağlanır. Kombi, kazan ısıtıcı cihaz ile kombine çalışan sirkülasyon pompası ile devir daim sağlanır. Yerden ısıtma sistemine otomasyon sistemi entegre edilir.
Sulu yerden ısıtma, yaşam alanlarında ısıyı eşit ve homojen şekilde yaymasından dolayı ısıtma teknikleri arasında en etkili yöntemlerden biridir. Yaşam mimarisinde hoş bir görünüm olmayan radyatörleri ortadan kaldıran Sulu alttan ısıtma sistemi estetik bir yaşam alanı sunar. Uzun ömürlü ve sağlık açısından yüksek yaşam konforu sağlayan sistem siz değerli müşterilerimize büyük bir avantaj sağlıyor. Günümüzde radyatörler popülaritesini kaybederek, yerini zeminden ısıtma sistemleri almıştır. Sulu yerden ısıtma sistemini kombi, kazan, kaskad sistemi ve ısı pompası ile kullanabilirsiniz.
Soru veya önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
En önemli tercih nedenleri konfor, verimlilik ve enerji tasarrufudur. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde kullanılan yerden ısıtma sistemleri ülkemizde her geçen gün kullanımı yaygınlaşmaktadır. İnsanların sulu yerden ısıtma sayesinde hem ayakların hem de vücutlarının homojen ısındığından dolayı en büyük tercih sebebidir. Radyatör ve diğer ısıtıcılar, bulunduğu ortamı homojen ısıtmayan sadece belli bölgelerden ısı yayan bir sistem oldukları için insanların ayağını üşümeye maruz bırakmaktadır. Sulu yerden ısıtma sisteminde radyatör gibi lokal olarak belirli bir alanda verilen sıcaklık yoktur. Yaşam alanınızın her yerine arzu edilen sıcaklığı homojen olarak vermektedir.
Yerden ısıtma sistemini kullanırken ortam sıcaklığını oda termostatı ile ayarlayarak enerji açısından verim ve yüksek tasarruf sağlanmaktadır. Radyatörlü ısıtma sistemlerindeki ödediğiniz doğalgaz faturası sulu yerden ısıtma maliyetlerine göre oldukça pahalıdır. Radyatörlü ısıtma sisteminden Sulu yerden ısıtma sistemine dönüşüm yaptığınız durumda aylık faturanızda yüksek tasarruf sağlayacaksınız. Hem verimli hem tasarruflu olan yerden ısıtma sistemine geçiş sizler için en mantıklı ve en hesaplısıdır.
Sulu yerden ısıtma sistemi uygulama aşamasında yapı genelinde binanın duvarları örüldükten hemen sonrasında yapılması daha uygun ve elverişlidir. Yerden ısıtma sistemleri üzerine atılan şap kaba inşaat sırasında daha hızlı ve uygun maliyet ile yapılmaktadır. Mimari plan göre yerden ısıtma sistemlerini projelendiren Hak Enerji Mühendislik siz değerli müşterilerine her zaman profesyonel şekilde yardımcı olmaktadır. Yerden ısıtma uygulaması başlamadan önce tüm sıhhi tesisat ve elektrik tesisatı uygulamalarının mutlaka yapılması lazımdır.
İhtiyaçlarınıza en uygun yerden ısıtma sistemini seçmek için aşağıdakileri değerlendirin:
Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır ?
Yerden ısıtma sisteminde sıcak su (35°C- 40°C) derece aralığında zemin üzerine döşenmiş yerden ısıtma straforunun üstüne entegre edilmiş yerden ısıtma borularının içinden sirkülasyon ederek dolaştırılır. Yerden ısıtma boruları daha sonra yerden ısıtma projesine uygun olarak mahalde merkezi bir noktaya yerleştirilmiş bir kolektörde toplanılarak monte edilir.
Her odanın sıcaklığı ayrı ayrı kontrol edebilmek için yerden ısıtma kollektörüne otomasyon sistemi entegre edilir. Bu sayede oda bazlı kontrol sağlanır ve oda termostatı ile ayrı ayrı kontrol edilebilir. Bu uygulama yerden ısıtma sisteminin evinizi ısıtmanın daha verimli bir yolu olduğu anlamına gelir. Her odanın zaman ve sıcaklık kontrolüne sahip olmasına izin veren programlanabilir bir oda termostatı ile kontrol edilebilir. Oda termostatından sıcaklığı yükseltmek istediğinizde, yerden ısıtma kollektörünün gövdesine takılan elektronik olarak çalıştırılan bir vanayı (aktüatör) açar, bu sayede sıcak su sirkülasyonu başlar ısıyı yerden ısıtma boruları sayesinde oda termostatının bulunduğu ortama iletir.
Sulu yerden ısıtma sisteminin kurulumu kolaydır ve yüksek bakım maliyeti yoktur. Enerji olarak tasarruf yapar ve konforlu ısınmanızı sağlar. Yerden ısıtma sistemi yaşam ortamında bölgesel olarak ısınma olmadığından dolayı evinizin her yeri eşit oranda ısınır ve soğuk bölge yoktur. Örnek olarak, radyatörlere ulaşan pprc su borularının olduğu kısım, zeminde ayak teması yapınca sıcak ve hoş bir durum yaratır. Yerden ısıtma sistemleri ev zemininin çoğundan geçen yerden ısıtma su boruları ile konforlu ısınmayı sizlere sunar.
Ahşap Zemin Yerden Isıtma
Parke döşeme ve ahşap laminatlar Yerden ısıtma aslında ahşap zeminler için çok iyidir çünkü zemin yüzeyinde sabit eşit bir sıcaklık sağlar. Sonunda döşeneceği odaya alışması için doğal ahşap döşemenin gevşek bir şekilde serilmesi iyi bir uygulamadır. Bu iklime alışma en az 10 günlük bir süre için, ancak yalnızca binadaki tüm nem giderildikten sonra yapılmalıdır. Unutmayın, inşaat, sıva ve şap işlemlerinin binanın kumaşına (duvarlar ve zeminler vb.) Çok fazla su girmesine neden olduğunu unutmayın. Binanın iç neminin normal seviyeye düşürülmesi için bu suyun doğal olarak kuruması gerekmektedir. Güzel yeni ahşap zemininizin tüm bu nemi emmesini istemezsiniz, çünkü çözülür ve kalıcı olarak hasar görür. İsterseniz laminat parke yerine doğal sert ağaca sahip olabilirsiniz, ancak yüzey sıcaklığının yaklaşık 27 ° C ile sınırlandırılması gerekecektir. Zemin çok sıcaksa, ısıtma başladığında ahşaba zarar verebilir. Zemin sıcaklığının yakından kontrolü, bir zemin sensörü takılarak sağlanır. Ahşap bir zemin döşemeden önce beton iyice kurutulmalıdır. Genel bir kural olarak, beton şap, 1 mm kalınlık başına yaklaşık 1 günde kurur. Sert ağaç döşemenin çeşitli yolları vardır, ancak her durumda üreticinin yönergelerine uymalısınız. Bazı ahşaplar bir çivi sabitleme gerektirir ve bunun için bunu kolaylaştırmak için çıtaların şapa yerleştirilmesi veya zemin yapısına bağlı olarak doğrudan kirişlere sabitlenmesi gerekir. Çoğu sert ağaç ya (esnek) mastik yapıştırıcı ile doğrudan kurutulmuş şapa yapıştırılır ya da üzerine yüzdürülür. Yüzüyorsa, ahşap kırpılır veya birbirine yapıştırılır ve ardından tescilli bir parke altlığın üzerine serilir. Bu, tüm doğal malzemeler gibi tüm zeminin genişlemesine ve hareket etmesine izin verir.
Halı Zemin Yerden Isıtma
Halı ve alt katmanın toplam değeri 1.5'ten büyük olmamalıdır. Alttan ısıtma sistemi, doğal lifler en iyisi olmasına rağmen çoğu halı tipiyle birlikte kullanılabilir. Halılar bir izolatör görevi görecek ve böylece zeminden gelen çıktı biraz azalacaktır. Çoğu saygın halı üreticisi, alttan ısıtma için onaylı halı ve altlıklara sahiptir. Herhangi bir şüpheniz varsa, lütfen sorularınız için Hak Enerji uzman ekibiyle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Doğal Taş Zeminler Yerden Isıtma
Taş veya fayans her tür sert taş veya seramik karo, alttan ısıtma sistemi için mükemmel bir zemin kaplamasıdır. Sert bir malzemenin (beton, taş, kil, kaya veya seramik) ısıl direnci son derece düşüktür. Bu nedenle, içinden geçen ısı neredeyse hiç kayıp olmayacaktır. Bu, sert bir zemin kaplamasının diğer tüm zemin kaplamalarından daha iyi performans göstermesini sağlar. Bu nedenle, bir ısı pompası gibi düşük sıcaklıklı ısı kaynakları kullanılırken ideal seçimdir.