Yerden Isıtma Sistemlerinde En Merak Edilen Sorular

Ana sayfa > Bilgilendirme > Yerden Isıtma Sistemlerinde En Merak Edilen Sorular

Yerden Isıtma Nedir ?

Yerden ısıtma ve soğutma, iletim, radyasyon ve konveksiyon kullanarak termal konfor için iç mekan iklim kontrolü sağlayan bir merkezi ısıtma ve soğutma şeklidir. Yerden ısıtma sistemleriyle ilgili pek çok şehir efsanesi duymuş olabilirsiniz. Uygulamasının, montajının, kullanımının ne kadar zor olduğu; evinizde bu tarz bir ısıtma sistemine sahip olmanın ne kadar pahalı olduğuna dair duyumlar almış olabilirsiniz. Ancak günümüzün teknolojileriyle geliştirilen yerden ısıtma sistemleri parke, taş, seramik ve laminant gibi pek çok yer döşemesi ile kullanılabiliyor. Zeminden ısıtma, zemin betonu içindeki borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtan, zemini dolayısı ile ortamı ısıtan bir ısıtma sistemidir. 

Yerden ısıtma sistemi ısınma olarak kaliteli bir sistemdir ve ayaklardan başlayarak ortamı ısıtır. Petek sistemine göre daha konforlu, iyi ısı sağlar. Petek gibi yer kaplamaz ve odalarda eşya koyulacak yerlerin seçimine engel olmaz. Mesela bir kanepeyi ya da yatağı kalorifer peteğinin önüne koymamak için ısıyı engelleyeceği düşünülerek odanın şekli bozulabilir. Ancak yerden ısıtma sisteminde hiç bir şey görünmez tüm sistem döşemenin altındadır böylece istediğiniz eşyayı keyfinize göre odanın her yerine koyabilirsiniz. Alttan ısıtma tesisatı hakkında asılsız dedikodular olsa da artıları eksilerinden daha fazladır. Bu sistemi yaptırırken mutlaka oksijen bariyerli boru kullanmayı tercih edin. Oksijene maruz kalmayan borularda tesisat temizliğine gerek yoktur. Oksijen bariyersiz boru kullanılmadığında tesisatınızı her iki yılda bir temizletmeniz gerekebilir. Tabi bu sisteminde kendine göre faydaları ve bazı dezavantajları bulunuyor. 

Yerden Isıtma Sistemlerinden Hangisini Seçmeliyiz ?

Elektrikli zeminden ısıtma daha hesaplı bir tercihtir. Döşemesi de daha az tadilat gerektirir. Ancak sorun bundan sonra başlıyor. Çünkü elektrik pahalı bir enerji kaynağı olduğundan ısıtma maliyetleri de yüksek oluyor. Ama küçük alanlar için bu yöntemin daha mantıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Mesela küçük bir banyonuz varsa elektrikli zeminden ısıtma pratik bir çözüm olabilir. Su bazlı ısıtmanın maliyetleri düşüktür ancak döşenmesi esnasında zeminde kot farkı oluşturulmak zorunda kalınabilir. Bu da çok fazla tadilata yol açabileceğinden maliyeti ve zahmeti artıracaktır. 

Yerden Isıtma Avantajları Nelerdir ?

  • Yerden ısıtma sisteminde, ısınmayı sağlayan borular tamamen şap altından geçerler. Böylece ev içinde görüntüyü bozacak bir durum meydana gelmez.
  • Radyatörlü sistemler çalışmaya başladığında, ortamın nemini kuruturlar. Ancak yerden ısıtma sisteminde ortamın havası kurumaz.
  • Yerden ısıtma sisteminde boruların zeminden geçtiğini belirtmiştik, bunun bir diğer avantajı evin dekoruna olumsuz etkisi olmamasıdır. Eşyalar yerleştirilirken radyatörün önünü kapatmak gibi bir sorun meydana gelmez.
  • Ortam, zeminden ısınmaya başladığı için ilk ayakları ısıtır ve böylece daha çabuk ısınma sağlanmış olur. Radyatörlü sistemlerde ise, ısınma radyatör seviyesinden başlar ve yukarı çıkar. Böylece zemin soğuk kalır.
  • Düşük derecede çalıştığı için, büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlar.
  • Diğer enerji kaynakları ile uyumludur.
  • Ayrıca, kaliteli malzeme kullanılırsa çok uzun süre dayanabilen bir sistemdir.

Yerden Isıtma Boruları Döşendikten Sonra Hangi Malzeme İle Zemin Döşenmesi Yapılmalıdır ?

Borular döşendikten sonra zemin şapla kapatılır. Sonrasında fayans, seramik, parke gibi malzemelerle döşeme işlemi yapılabilir. Yerden ısıtmada tüm zemin kaplamaları kullanılabilir. Mermer, seramik gibi malzemelerin ısı iletimi, parkelere göre daha yüksektir. 

Sonradan Yerden Isıtma Yapılır mı ?

Sonradan yerden ısıtma yapılabilir. Zemininizdeki kalınlığı  6 cm ile 10  cm arasında şapı kırıp aldıktan sonra var olan yüzeye yerden ısıtma straforunu döşeyip bunun üstüne yerden ısıtma borusunun montajı yapılır .  Bu borular yerden ısıtma kollektörüne bağlanıp sistem hazır hale getirilir.  Yerden ısıtma straforu kullanılmadan yapılan sistemlerde ısı izolasyonu olmadığı için pek önerilmez . 

Hava Sirkülasyonu Radyatörlerden Daha İyi mi ?

Burada ısının fiziki olarak hareketine bakmak bizi cevaba götürecektir. Isınan hava yükselici bir etki gösterdiği için daha homojen ve tatlı bir sıcaklık sağlar.

Yerden Isıtma M2 Fiyatları Ne Kadar ?

Yerden ısıtma için uygulanacak malzemeler metrekare başına 13 Euro gibi bir fiyata yapılabilmektedir. Ancak verilen fiyat sadece örnek olup uygulama, zemin mekan ve amacına göre farklılık gösterebilmektedir.

Yerden Isıtma Kullanım Alanları Nelerdir ?

Yerden ısıtma sistemleri konutlarda, ticari yapılarda ve endüstriyel kuruluşlarda çok farklı kullanım alanlarına sahiptir. Kullanım alanlarına göre incelenirse;

Yerden Isıtma Sisteminin Ömrü Ne Kadardır ?

Yerden ısıtma sistemlerinin kullanım ömrü genellikle binaların kullanım ömrü kadar olmaktadır. Sistem belirli bir kullanım yılı sonunda yenileme gerektirmemekte ortalama 100 yıl ömür biçilebilmektedir. Yerden ısıtma sistemleri; kullanım amacına uygun kullanıldığı müddetçe belirlenmiş zaman diliminde görevini rahatlıkla gerçekleştirebilmektedir. Kurulumu gerçekleştirilen sistemler genelde ömürlük olarak tanımlanabilmektedir.

Yerden Isıtma İnşaat Aşamasında Yapılabilir mi ?

Yerden ısıtma sistemleri binaların inşaat aşamasında sağlıklı bir şekilde uygulanabilmektedir. Hatta inşaat aşaması olması sebebiyle uygulanacak yerden ısıtma sisteminin uygulama çeşitliliği konusunda avantaj sağlamakta alternatiflerin çok olması sebebiyle ortama en uygun sistemin döşenmesine imkan tanıyabilmektedir. İnşaat projelerinde kaba inşaatın bitmesi sonrası yerden ısıtma sistemleri projelerine rahatlıkla başlanabilmektedir.

Banyolarda Zemin Isıtma Sistemi Yapılmalı mıdır ?

Hasta olmamak adına soğuk bir banyo ortamının olması düşünülemez. Banyo zeminleri için genellikle kullanılan seramik zemin altına yerden ısıtma sistemleri uygulanmaktadır. Yer ve konfor açısından faydalı olabilmenin yanı sıra yerden ısıtma sistemleri zeminin altında olması sebebiyle nemden etkilenmemektedir. Soğuk seramik zemine basmak mecburiyetini ortadan kaldıran yerden ısıtma sistemleri banyo ısınması konusunda alternatiflerine göre oldukça konforlu ve ekonomik çözüm sunabilmektedir. Gerekli koruma tedbirlerine sahip olması sebebiyle ıslak ve nemli ortamda kolaylıkla uygulanabilmekte ve kullanılabilmektedir. Sağlık açısından yerden ısıtma sistemine sahip ıslak zeminlerde bakteri ve mantar oluşumu minimum düzeydedir.

Mutfak İçin Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Yapılır ?

Mutfak ortamlarında zemin döşeme malzemesi genellikle seramik kullanıldığı için bu kısımlar soğuk olabilmektedirler. Radyatörlü sistemler mutfak ortamlarına pek bir çözüm üretememektedir. Yerden ısıtma sistemleri aracılığı ile soğuk seramik zeminler ısınmakta ve daha konforlu bir ortam sunabilmektedir. Ayrıca mutfak alanının oldukça küçük olması sebebiyle yerden ısıtma sistemlerinin yer kaplamaması, alan tasarrufu açısından oldukça faydalıdır. Uygulanacak mutfağın zemini ister inşaat aşamasında ister daha sonraki aşamada olsun en uygun yerden ısıtma döşemesi tespit edilerek uygulama gerçekleştirilebilmektedir.

Zemin İçin Hangi Tür Döşemeler Uygundur?

Zemin ısıtma açısından laminant parke, doğal bazı taşlar ve seramik zeminler yerden ısıtma sistemleri açısından uygun zeminlerdir. Konut ya da işyeri uygulamalarında seramik veya laminant parke altına uygulanan sistem hamam uygulamalarında mermer altına uygulanabilmektedir. Sıcağı iletme özelliği olan ve ısıya karşı duyarlı olmayan her zemin yerden ısıtma için uygundur. Yerden ısıtma sistemleri genellikle seramik veya laminant parke altına uygulanmaktadır.

Seramik mi Laminant mı Tercih Edilmelidir ?

Yerden ısıtma sistemlerinin hem sağlıklı hem daha verimli çalışması açısından yalıtım yönünden daha faydalı olan laminat parke zeminler daha çok tercih edilmektedir. Laminat parkelerin soğuğa karşı yalıtımlı olması ve yerden ısıtma sistemlerine daha uyumlu olması sebebiyle sistemi kullanacak kişiler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Tüm bu avantajlarının yanında kurulum sırasında zamansal olarak daha kısa sürede döşenebilen laminat parkeler olası bakım ya da onarım esnasından daha pratik kullanım olanağı sağlayabilmektedir. Ancak seramik zeminlere uygulanması konusunda da söz konusu ısıtma sisteminin uygulanması açısından bir engel bulunmamaktadır.

Ahşap Zeminlere Elektrikli Yerden Isıtma Sistemi Uygulanabilir mi ?

Elektrikli yerden ısıtma sistemlerinin ahşap zeminlere uygulanmasına bir engel yoktur. Ancak uygulanacak elektrikli yerden ısıtma döşeme malzemesinin ahşap zemine uygun olarak seçilmesi gerekmektedir. Ahşap zemine uygulanacak ısı kabloları 10W’tan yukarı olmamalıdır. Çünkü daha yüksek enerjili kablolama uygulanır ise alttan ısıtma sistemi ile ahşap zemin fazla ısınacak ve kurumasına neden olacaktır. Kuruma olması ahşap zeminin kullanım ömrünü azaltmakta ve zarar vermektedir.

Elektrikli Yerden Isıtma Islak Zeminlerde Güvenli midir ?

İnşaat yapmak için gerekli yasal koşulları içerisinde 30ma kaçak akım rölesi yapılması yasalarla zorunlu kılınmıştır. Elektrikli yerden ısıtma sistemleri kurulumu sırasında topraklama sistemine entegre edilmektedir. Elektrikli yerden ısıtma sistemi gerekli kazalara karşı önlemli ve güvenlidir.

Kablo Arıza Yaparsa Zeminin Komple Elektrilkli Yerden Isıtma Sistemini Yenilemek Gerekir mi ?

Bilinçli personel tarafından uygulanan elektrikli yerden ısıtma sistemlerinin sorun çıkarma olasılığı son derece düşüktür. Ancak elektrikli yerden ısıtma sisteminin arızalanması durumunda zemin döşemesinin ya da sistemin komple değiştirilmesi ya da yenilenmesi gerekmemektedir. Kullanıcılar elektrikli yerden ısıtma sisteminin olası arızası durumunda tüm evdeki sistemde sorun çıkmasından korkabilmektedir fakat böyle bir durum söz konusu değildir. Elektrikli yerden ısıtma sisteminin arızalanması sonrası teknik servisin sahip olduğu teknolojik arıza tespit cihazları sayesinde, elektrikli yerden ısıtma sisteminde arızalar nokta tespiti yapılabilmekte ve kısa sürede arızalar giderilebilmektedir.

Yerden Isıtmayla Gelen Artılar ;

  • Elektrikli yerden ısıtma sistemleri zeminin altına uygulanması sebebiyle ortamda yer kaplamazlar ve özgür kullanım alanları sunarlar.
  • Alttan ısıtma kurulumu sırasında ayrıca zemine yalıtım malzemeleri uygulanır ve ısı kayıplarının önüne geçilir.
  • Isının tavana birikmesi sorunu elektrikli yerden ısıtma sistemlerinde ortaya çıkmaz ısı homojen ve stabil olarak ortama dağılır.
  • Alternatif enerji kaynaklarına yerden ısıtma sistemleri entegre edilebilmekte ısınma için güneş enerjisinden rahatlıkla faydalanılabilmektedir.
  • Elektrikli yerden ısıtma sistemleri kullanımında ortamdaki hava dengesi etkilenmemekte nem oranında değişiklik gözlemlenmemektedir.
  • Gerekli yalıtım sistemlerinin kurulumu ve gerekli ısı enerjisinin radyatörlü sisteme göre daha az gerekmesi sebebiyle elektrikli yerden ısıtma sistemi enerji tasarrufuna imkan verebilmektedir.
  • Elektrikli yerden ısıtma sistemi uygulama şekline göre karbon tabanlar ve şilteler kullanılması ile 1 günlük zaman diliminde kuruluma imkan verebilmektedir.
  • Zemini ısıtması sebebiyle hava sirkülasyonu elektrikli yerden ısıtma sisteminde düşük olmakta is ve perde lekesine sebep olmamaktadır.
  • Elektrikli yerden ısıtma sistemlerinde ortamda toz kalkması durumu yaşanmamaktadır.